پذیرش پایان انتخابات، ضرورت آغاز همدلی

ساخت وبلاگ

 پذیرش پایان انتخابات، ضرورت آغاز همدلی

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، «پذیرش واقعیت» به عنوان یکی از مهمترین توانایی های روانشناختی نوع بشر است که نقش پررنگی در آرامش روانی فرد و در نهایت جامعه دارد.
پذیرش شکست هم زیر مجموعه‌ای از واقعیات است که برای پذیرش آن افراد باید آموزش و تمرین داده شوند. این مهارت هم در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی می تواند گره گشای بسیاری از تلخی ها و بداخلاقی ها باشد. چنین مهارتی در عرصه سیاست و میان فعالان این حوزه از چهره های سیاسی تا مسوولان دولتی اهمیتی بیش از دیگر حوزه ها می یابد، سیاست در مفهوم عام آن موضوع اثرگذار در همه جنبه های زندگی است.
برهمین اساس آموزش سیاست ورزی و مهارت های این فعالیت می تواند امنیت فکری و روانی جامعه را تضمین نماید. در نظام های مردمسالار، واقعیت شکست و ناکامی در جلب و جذب نظر مردم هرچند با دشواری پذیرفته می شود اما ثمرات این پذیرش برای جوامع پیشرفته هم آرامش روانی و توسعه همه جانبه را در پی خواهد داشت.
نزدیک یک ماه از انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم در ایران گذشته است. طی این یک ماه جریان ناکام همچنان در فضای رقابتی انتخابات به سر می‌برند. تحلیل های این جریان محدود به گفتمان داخلی و بازنگری در ریشه های شکست نیست بلکه دامنه آن به انتقادات تند از رییس جمهوری منتخب و حامیان او نیز تسری یافته است.
تداوم شرایط انتخاباتی با همه اقتضائات آن مسوولان و چهره های سیاسی را به واکنش واداشته و «حسن روحانی» رییس جمهوری منتخب و مستقر در دیدار کارگزاران نظام با رهبر انقلاب بر ضرورت پایان یافتن رقابت های انتخاباتی تاکید کرد. این ضرورت با در نظر گرفتن شرایط کشور و منطقه باید مورد توجه جریان ها و چهره های سیاسی قرار گیرد.
در نظام های سیاسی مانند ایران و در فقدان احزاب تاثیرگذار آموزش مواجهه با شکست در رقابت های انتخاباتی کار دشواری به نظر می رسد اما برای در امان ماندن کشور از تبعات آسیب زای آن، باید پذیرش شکست در سیاست ایران نقطه شروعی داشته باشد.
**جریان های سیاسی و ضرورت پذیرش واقعیت شکست
رقابت های انتخاباتی الزامات، اقتضائات و بسترهای ویژه ای را داراست. این ویژگی ها هرچند در بسیاری از موارد با توهین، بداخلاقی و تهمت آلوده می شود اما همه این موارد یاد شده تنها تا لحظه اعلام فرد پیروز می تواند به عنوان رفتار رقابتی و انتخاباتی عادی تلقی شده و پذیرفته شود. پس از اعلام پیروز رقابت ها، تحلیل دلایل شکست و پیروزی تنها کنش مورد قبول در نظام مردم سالار است. گستراندن فضای رقابت به دوران پساانتخابات، می تواند آرامش جامعه را دچار اختلال کند و دو قطبی هایی را منجر شود که پایه های اتحاد و انسجام ملی را متزلزل کند و تهدیدی برای پیشرفت کشور تلقی شود.
پذیرش پایان رقابت هم وزن حضور و مشارکت در انتخابات از سوی جریان های سیاسی باید مورد توجه قرار گیرد. چهره های تاثیرگذار جریان های سیاسی باید به همان میزان که به قواعد حضور در فرایند انتخابات الزام و توجه دارند، به همان اندازه هم در پذیرفتن نتیجه انتخابات پایبند به قواعد موجود باشند.
در بسیاری از انتخابات جهان، دوران تبلیغات و رقابت نامزدها قواعد و قوانین خاص خود را دارد، قواعدی خاص همان ایام که گاهی آزادی بیان را تا مرز بداخلاقی تسری می دهد، اظهارنظرها در پاره ای از مواقع به توهین و تهمت تبدیل می شود و انتقاد از وضیعت موجود گاهی رنگ و بوی سیاه نمایی می گیرد. این حجم از بداخلاقی سیاسی تنها در دوران رقابت قابل درک است.
پس از اعلام نتایج انتخابات و پیروزی یک جریان، ادامه رقابت تنها آسیب رسان وحدت ملی خواهد بود، تضعیف رییس جمهوری مستقر با همان قواعد دوران رقابت دولت را در برنامه ریزی و اجرای آن برنامه ها با چالش های فراوانی روبرو خواهد کرد.
**نشانه شناسی پذیرش شکست
پذیرش شکست در انتخابات مانند رقابت در این عرصه الزامات، اقتضائات و نشانه هایی دارد. رفتار و عملکرد جریان ناکام در انتخابات از لحظه اعلام نام فاتح رقابت آغاز می شود.
نخستین نشانه پذیرش شکست اعلام آن و تبریک به فرد پیروز است. این رفتار می تواند تب و تاب رقابت میان حامیان نامزد شکست خورده را فرو کاهد و آرامش روانی جامعه را در پی داشته باشد. دومین نشانه پذیرش شکست در انتخابات پرهیز از اظهارنظرهای اختلاف افکن است. زیر سوال بردن رای رقیب پیروز، شکوه حضور مردم در پای صندوق های رای به چالش می کشد. تریبون و رسانه های حامی نامزد شکست خورده در انتخابات می توانند با رویکردی وحدت محور انتخابات را پیروزی همه مردم ایران جلوه دهند و با فاصله گرفتن از میدان رقابت، رییس جمهوری منتخب را در مسیر پیشرفت یاری دهند. تیترهای این رسانه ها نشانه پذیرش شکست از سوی جریان ناکام انتخابات است. پیشنهاد راهکار و ارائه برنامه همکاری با دولت جدید نشانه دیگری از بلوغ سیاسی و پذیرش شکست است که می تواند با بهره گیری از خرد جمعی و برنامه های مختلف مسیر توسعه کشور را هموار سازد.
**پایانی برای آغاز
رعایت قواعد و قوانین مردم سالاری در موسوم انتخابات و پذیرش شکست در آن با توجه به شرایط کنونی منطقه و کشور، بیش از هر زمان دیگری اهمیت و اولویت می یابد. ایران کنونی به عنصر وحدت بیش از هر بایسته دیگری نیازمند است تا از این رهگذر بتواند امنیت و منافع ملی را در جهان پرآشوب اطراف خود حفظ کند.
پایان انتخابات در جامعه اخلاق محور باید آغازگر مسیر همدلی و یاری رییس جمهوری منتخب و دولت جدید شود و جریان ها، چهره ها و رسانه های ناکام انتخابات با پذیرش نتیجه انتخابات منافع ملی را بر منافع جناحی رجحان دهند و در گفتار و رفتار، رییس جمهوری منتخب مردم را در اداره جامعه حمایت کنند یا دستکم هدف نقادی ناتمام قرار ندهند.

هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam...
ما را در سایت هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : peikeilama بازدید : 187 تاريخ : يکشنبه 18 تير 1396 ساعت: 13:40