افق خط و خوشنویسی دارای گستره‌ای بی‌نهایت است

ساخت وبلاگ

افق خط و خوشنویسی, دارای, گستره‌ای بی‌نهایت است

* با سلام و احترام با تشکر که در این گفتگو شرکت کردید، به عنوان اولین سوال گوشه‌ای از بیوگرافی خود را برای خوانندگان ما بیان کنید.
به نام خداوند دوستدار زیبایی و با سلام خدمت خوانندگان عزیز هفته‌نامه پیک ایلام. بنده احد صباحی‌کیا متولد 1351 شهرستان ایلام، دبیر آموزش و پرورش رشته ادبیات فارسی.
* چه طور شد که به هنر خوشنویسی, علاقه‌مند شدید، چند سالی است که به صورت حرفه‌ای در این هنر مشغول هستید؟
مختصراً عرض شود در دوره ابتدایی کلاس سوم و چهارم، متوجه علاقه و کشش خاص خود به سمت هنر خوشنویسی, شدم. در آن دوره همراه با مشق شب، دو سطر خوشنویسی, با قلم نی زیر همان صفحه بایست می‌نوشتیم و شاید همین عامل سبب شد تا معلم، با دیدن نظم در کلمات و خوشنویسی, ابتدایی مرا مورد تشویق قرار دهد. آن روزها، مشتاقانه به نوشته‌های روی دیوارها و سر در مغازه‌ها و همچنین اشعار کتاب فارسی خیره می‌شدم و نکته‌ها می‌آموختم. در ده سالگی وارد کلاس آموزش خوشنویسی, در شهر ایلام شدم و زیر نظر استاد زنده‌یاد فرج‌اله بازیار، سال‌های متمادی با زحمات بی‌دریغ ایشان در همان شرایط جنگ تحمیلی به تمرین و یادگیری پرداختم.
با تأسیس انجمن خوشنویسان شعبه ایلام در سال 1370 به ادامه کار مشغول شده و پس از ایشان و در طی سال‌های اخیر با بهره‌مندی از کلاس‌ها و راهنمایی‌های استاد صندوق‌آبادی جهت تکمیل دوره‌ها، در کلاس‌های فوق ممتاز و استادی شرکت نموده و در سال 1394، دوره استادی خوشنویسی, را که هفتمین دوره آموزشی این هنر است، با موفقیت گذراندم با گذشت 35 سال هنوز خود را شاگردی مشتاق و هنرجویی علاقه‌مند می‌دانم چون به نظر بنده، افق خط و خوشنویسی, دارای, گستره‌ای بی‌نهایت است و پایانی برای آن نمی‌شود در نظر گرفت.
بنده از سال 1390 تاکنون به عنوان مدرس رسمی انجمن خوشنویسان در شعبه ایلام به آموزش و تدریس به هنرجویان عزیز مشغول هستم. در سال 1392 اولین نمایشگاه انفرادی خود را با عرضه 30 تابلو در قالب‌های مختلف برپا نموده و در سایر نمایشگاه‌های جمعی استان و خارج استان شرکت داشته‌ام. یکی از اقدامات مهم اینجانب که نتیجه سال‌ها تلاش و تلمذ است، کتاب کل آیات قرآن کریم است که با توفیق الهی صفحاتی از آن نوشته شده و در حال تکمیل شدن است.
* بفرمایید که تاکنون به چه عناوینی دست یافته‌اید؟
در چند جشنواره خوشنویسی, استانی، ملی و بین‌المللی از جمله دو سالانه‌های خوشنویسی, قزوین، قربان تا غدیر تبریز، جشنواره ملی نینوا در شهر ایلام صاحب مقام دوم و سوم کشوری و در سایر جشنواره‌ها از جمله رضوی، وقف، خوشنویسی شعر کردی سنندج، جشنواره جهان اسلام و مسابقات استانی برگزیده و مورد تقدیر قرار گرفته‌ام.
در چند سال اخیر نیز با شرکت در همایش پرسش مهر ریاست جمهوری بخش فرهنگیان در بخش خوشنویسی نستعلیق مقام سوم کشوری را کسب نموده‌ام.
* با عنایت به این که رشته تحصیلی شما ادبیات فارسی است نظرتان در ارتباط با پیوند ادبیات با هنر خوشنویسی و جلوه‌های زیباشناسی آن برای علاقه‌مندان هنر خوشنویسی بیان فرمایید.
قطعاً هنر اصیل و ایرانی خوشنویسی، پیوندی محکم و در هم تنیده با شعر و ادبیات کهن فارسی دارد. در واقع هنر خوشنویسی که از ابزار لفظ و کلمه به صورت مکتوب بهره می‌برد، علاوه بر فرم و شکل ظاهر خود که در قالب‌های مختلفی چون سطر، چلیپا، قطعه، سیاه مشق و کتابت رخ می‌نماید به عامل تأثیرگذاری به نام محتوا و درون مایه نیازمند است. غالباً خوشنویسان زبده و صاحب سبک که عارف مسلک هم بوده‌اند، وجود خود را وقف زیبایی و تکامل هنر نموده و با تحمل سال‌ها ریاضت و مشّاقی، خط را به مرحله پختگی و آراستگی کنونی رسانده‌اند. آنان هیچ‌گاه هنر خود را به کلام بیهوده و سخیف نیالوده و مطمئناً به محتوای غنی اشعار بزرگان علم و ادب توجه داشته‌اند. یقیناً محتوای اخلاقی و حکمت و اندرز شاعران مشهوری همچون فردوسی، سعدی، مولوی و حافظ دستمایه خوبی برای کار خوشنویسان متعهد می‌تواند باشد و ارزش و منزلت آثار آنان را ارتقا می‌بخشد.
در پایان اگر برای خوانندگان و کسانی که علاقه‌مند به هنر خوشنویسی و در آغاز راه هستند توصیه‌ای دارید بفرمایید.
ذکر این نکته لازم است که برای ورود به هر نوع حرفه و هنر، در درجه اول، داشتن استعداد و علاقه‌مندی بسیار مهم و پیش بَرنده است، پس از آن تمرین و پشتکار و بهره‌مندی از آموزش استاد، در ادامه و پیشرفت کار تأثیر زیادی دارد. خوشنویسی دارای, اصولی دوازده‌گانه است که رعایت هر کدام و دسترسی به آن‌ها، لذت بصری را در آثار هنرمند ایجاد می‌نماید و مخاطب را به وجد و بهره معنوی می‌رساند. در کلام بزرگان دین از جمله امام علی(ع) بارها به اهمیت خوش‌خطی و لزوم آموزش آن به فرزندان تأکید شده است (علیکم بحسن الخط فانّه مِن مفاتیحِ الرزق) یا (اکرموا اولادکم بالکتابه فانها من اهم الامور). در کلام بزرگان ادب نیز آمده است: «داند آنکس که آشنای دل است/ که صفای خط از صفای دل است». پس عزیزان هنرجو سعی کنند از مطالعه آثار گذشتگان و استفاده از کلاس‌های آموزشی استادان این رشته غافل نشده و مانند خوشه‌چینان، روز به روز بر اطلاعات هنری و علمی خود بیفزایند. در پایان ناگفته نماند که هر چیزی آفتی دارد که آن را از بین می‌برد و آفت هنر، غرور و خود بزرگ‌بینی است که همین عامل می‌تواند هنرمند را از مسیر تعالی و اوج به پایین‌ترین جایگاه بکشاند، پس با دوری از این صفات ناپسند و با توکل به خداوند، با جدیت و هدفمندی سعی کنیم از این میراث ارزشمند به خوبی محافظت نموده تا ان‌شاءالله بتوانیم با کسب تبحر و قابلیت در این رشته سراسر لطافت و دارای, هندسه روحانی، قدمی برای حفظ و گسترش و انتقال آن به نسل‌های آینده برداریم.
با سپاس از مدیرمسئول محترم هفته‌نامه پیک ایلام که این فرصت را در اختیار بنده قرار دادند و با آرزوی بهروزی و سعادت برای تمام هم استانی‌های عزیز.
با سپاس از حضورتان در این گفتگو.

هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam...
ما را در سایت هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : peikeilama بازدید : 190 تاريخ : شنبه 9 آذر 1398 ساعت: 15:21