فراوانی اعتیاد به اینترنت و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دبیرستانی شهر ایلام در سال 1397

ساخت وبلاگ

فراوانی اعتیاد به اینترنت و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دبیرستانی شهر ایلام  در سال 1397
 

عطاالله هاشمیان دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی
 

اگرچه ورود فن آوري رايانهاي به کشورهاي در حال توسعه، باعث تسريع در انجام کارها و صرفه جويي در مصرف انرژي و منابع شده است.، اما استفاده از اینترنت به عنوان یکی از کاربردهای رایانه ای، از عوامل ایجاد اختلال در سلامت کاربران است. اينترنت به خودي خود ابزاري ضروري است، اما استفاده بيش از حد و نادرست از آن خطر اعتياد به اينترنت را در پي دارد كه اين پديده مشكلات عدیده بهداشت رواني ايجاد كرده است. همچنین اينترنت مانند تكنولوژي هاي ديگر كه سبب تنبلی ها ي جسمي شده، كم تحركي را تقویت نموده و تلاش براي برقراري روابط با ديگران را در دنياي واقعي كاهش مي دهد و در نتيجه مي تواند منجر به انزواي اجتماعي گردد
 دسترسي به اينترنت، پديده اي رو به گسترش است و هر روز تعداد بيشتري از افراد در زمره استفاده كنندگان اينترنت قرار مي گيرند. اينترنت در همه جا حضور دارد و تعداد كاربران آن به طور شگفت آوري در حال افزايش است. جوانان بیشترین استفاده كنندگان از اينترنت در ایران هستند که بیشترین استفاده آنها از اینترنت مربوط به استفاده از  چتروم می باشد .
در مورد آمار شيوع اعتياد به اينترنت در جوامع مختلف آمار متعددي وجود دارد، اما به طور ميانگين نسبت معتادان حدود ٢ تا 5 ميليون در ازاي هر ٥٠ ميليون استفاده كننده معمولي است. به عبارتي مي توان گفت تقريبا ٥ تا 10درصد استفاده كنندگان از اينترنت دچار مشكل اعتياد هستند. اين نسبت در ميان مصرف كنندگان مشروبات الكلي و قماربازان نيز ديده مي شود. با توجه به تاثیر اعتیاد به اینترنت بر ابعاد مختلف زندگی، مطالعه ای با هدف بررسی فراوانی اعتیاد به اینترنت و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دبیرستانی شهر ایلام طراحی و اجرا شد. 
در مطالعه توصيفي کلیه دانشآموزان دوره متوسطه شهر ايلام كه در سال تحصيلي 1397 مشغول به تحصيل بودند به عنوان جامعه پژوهش انتخاب گردیدند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 381 نفر به عنوان حجم نمونه پژوهش برآورد و جهت نمونه‌گيري از روش‌ نمونه‌گيري تصادفي چند مرحله‌اي استفاده شد. ابتدا شهر ایلام به 4 خوشه تقسیم و در هر خوشه یک دبیرستان پسرانه و یک دبیرستان دخترانه بر حسب تصادف انتخاب شدند. سپس از بين دبيرستان‌هاي انتخاب شده، در هر دبيرستان از هر پايه و رشته تحصيلي به صورت تصادفي یک كلاس انتخاب و از هر كلاسي تعدادي دانش‌آموز به طور تصادفي مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد اعتياد به اينترنت یانگ20-IAT جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت. 
در مجموع 381 دانش آموز پسر و دختر در این مطالعه شرکت کردند. نتایج مطالعه نشان داد که حدود 20% از دانش آموزان درجاتی از اعتیاد به اینترنت را تجربه نموده بودند. اعتیاد خفیف به اینترنت شایع ترین نوع اعتیاد بود و هیچ موردی از اعتیاد شدید به اینترنت در شرکت کنندگان گزارش نشد. نیمی از دانش آموزان( 4/50%) به منظور جستجوی منابع علمی از اینترنت استفاده می کردند و 1/3% از دانش آموزان صرفا از اینترنت برای بازی استفاده می کردند. 22% دانش آموزان یک ساعت در روز از اینترنت استفاده می کردند. بر اساس یافته های این مطالعه بین سطح تحصیلات والدین و اعتیاد به اینترنت ارتباط وجود داشت. به طوری که در خانواده هایی که سطح تحصیلات والدین بالاتر بود، ساعات استفاده از اینترنت بیشتر بود. همچنین بین تعداد فرزندان خانواده و اعتیاد به اینترنت ارتباط وجود داشت، به طوری که در خانواده های که تعداد فرزندان کمتری داشتند، ساعات استفاده از اینترنت بالاتر بود.
دسترسي به اينترنت در همه نفاط دنیا رو به گسترش است و هر روز به تعداد کاربران افزوده می شود در حالی که استفاده بی رویه از این تکنولوؤی سبب افزایش سطح استرس در دوران نوجوانی شده و  بر سلامت عمومی نوجوان تاثیر گذار است. در این راستا، مشاورین مدارس، نقش مهمی در ارتقاء آگاهی و حل مسائل و مشکلات نوجوانان دارند. 
لذا پیشنهاد می شود مشاورین مدارس در خصوص مشاوره این گروه، آگاهی کافی داشته باشند.

هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam...
ما را در سایت هفته نامه ی پیک ایلام /peyk-e ilam دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : peikeilama بازدید : 180 تاريخ : پنجشنبه 25 بهمن 1397 ساعت: 15:10